AMELİYAT ÖNCESİ REHABİLİTASYON
Ameliyata hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlık yapmak zor bir görev olabilir. Vücut planlanmış bir travmadan geçmek üzeredir. Hazırlık çok önemlidir. Ameliyattan önce fizik tedavi almak, rehabilitasyon yolculuğunu birkaç nedenden dolayı biraz daha kolaylaştırabilir.
Hazırlık: Operasyon öncesi fizik tedaviye geldiğinizde, rehabilitasyon sürecinizin bir parçası olarak yapmanız gereken egzersizleri, esnetmeleri ve hareketleri öğrenir ve uygularsınız. Fizyoterapist eşliğinde bu egzersizler yapılması, vücudun bu hareketlere alışmanıza yardımcı olur. İyileşme süresi daha verimli olur. Terapist, doğru egzersizleri ve egzersizleri doğru bir şekilde nasıl yapacağınızı gösterecektir. Bu, daha iyi bir hareket aralığına ilerlemenizi ve ağrıyı azaltmanızı sağlar. Pre-op fizik tedavi seanslarınız sırasında, terapist size ihtiyacınız olabilecek herhangi bir yardımcı cihazı doğru şekilde nasıl kullanacağınızı öğretebilir. Bu şekilde, baston veya walkerla kayma tehlikesiyle karşı karşıya kalma riski en aza iner.
Güçlendirme: Ameliyat bölgenizin yakınındaki kasların zaten normalden daha zayıf olması mümkündür. Ameliyattan önce onları güçlendirmeye başlamak önemlidir. Ameliyat, vücudunuz için planlı bir travmadır, ancak düzeltici olsa da, vücut ayrım yapmaz. Bu alandaki kaslar operasyon nedeniyle daha zayıf ve rahatsız olabilir. Önceden güçlendirme, hareket aralığının artması ve uzun vadede işlevselliğini korumasına yardım eder. Pre-op fizik tedavi yaparak vücudunuz bu süreci başlatır, sonuçta iyileşmenizi kolaylaştırır.
Eğitim: Eğitim, cerrahi sürecin çok kritik bir parçasıdır. Ameliyatta neler olup bittiğini anlamak, daha sonra rahatsızlık hissedeceğiniz ve bunun nasıl telafi edileceğini ve telafi edilmesini nasıl önleyeceğinize yardımcı olur. Pre-op fizik tedavi, iyileşme süresinin ne kadar olacağına dair size daha iyi bir fikir verebilir. Cerrahiye daha az kaygı ile gitmek genel iyileşmenize yardımcı olacak ve ameliyat sonrası süreçte daha iyi bir bakış açısı sağlayacaktır.