PROLOTERAPİ NEDİR?

Bel fıtığı, boyun fıtığı, diz kireçlenmeleri, menisküs yırtıkları ve omuz zedelenmeleri gibi sık görülen kas iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde; ağrıya sebep olan temel hasarın iyileşmesini sağlayan başarılı bir tedavi metodudur. İstirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ile geçmeyen akut ve kronik ağrılarda cerrahiden önce mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir tedavi seçeneğidir.


PROLOTERAPİ’NİN BAŞARILI OLDUĞU HASTALIKLAR:

Eklem kireçlenmeleri
Geçmeyen boyun, sırt, bel ağrıları,
Boyun fıtığı
Bel fıtığı
Tekrarlayan baş ağrıları ve migren,
Spor yaralamaları sonucu gelişen eklem zedelenmeleri
Diz ağrıları: Gonartroz, menisküs yırtığı
Tenisçi-golfçü dirseği
Omuz ağrıları ve donuk omuz,
Karpal tünel sendromu,
Avasküler nekrozlar: Kemiğin yetersiz kan akımı nedeniyle yapısının bozulması
Ayak ve el bilek burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar
Topuk dikeni,
Omurga eğrilikleri (skolyoz)
Kuyruk sokumu ağrısı
Fibromiyalji (Yumuşak doku romatizması)
Çene eklem problemleri

PROLOTERAPİYİ EN SIK HANGİ HASTALIKLARDA UYGULAMAKTAYIZ

Günlük pratikte en sık diz kireçlenmelerinde uygulanmaktadır. Fakat boyun ve belin fıtık ve kireçlenmelerinde, diz menisküs yırtıklarında, omuz ekleminin tendon zedelenmelerinde ve migren baş ağrısı gibi kronikleşmiş ağrılarda oldukça etkili bir tedavi metodudur.

PROLOTERAPİNİN ÜLKEMİZDEKİ SÜRECİ
Halen başkan yardımcısı olduğum ve eğitmenliğini yürüttüğüm Bilimsel Proloterapi Derneği 2012 yılında kuruldu. Derneğimizin amacı Kas iskelet sistemi ağrıları ile ilgilenen doktor arkadaşlara proloterapinin teorik ve pratik uygulamalarını aktarmak ve proloterapinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak. Bilimsel Proloterapi Derneği olarak 2014 yılı Mayıs ayında ilk sempozyumumuzu yaptık. Proloterapinin bilimsel temellerini ve vaka sunumlarımızı paylaştığımız sempozyumun proloterapinin tanınmasında çok önemli katkıları oldu.

Proloterapi metodu 27 Ekim 2014 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı tamamlayıcı tıp yönetmeliğinde yer aldı ve resmi gazetede yayınladı. Bilimsel Proloterapi Derneği olarak 2015 yılı Mayıs ayında ikinci sempozyumu yaptık. Dernek çatısı altında düzenlediğimiz kurslarda halen eğitimlerimize devam etmekteyiz.

PROLOTERAPİ AĞRILI BİR TEDAVİ METODUMUDUR? TEDAVİ OLURKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Proloterapi enjeksiyon ile yapılan bir tedavi metodudur. Fakat kalçadan enjeksiyon olabilen herkes proloterapi olabilir. Tedavi sonrası uygulanan bölgenin 3 gün istirahati ve bu esnada sıcak uygulaması önemlidir. Sonrasında egzersiz programına geçilmelidir. Egzersiz kanlanmayı ve doku tamirini destekler. İlgili eklem bağ ve kaslarında zayıflama ve güçsüzlük gelişmesini engeller. Fakat yeni gerçekleşen doku tamirini zorlayacak düzeyde aktiviteler ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Bu yüzden egzersiz programı kişiye özel belirlenir. Proloterapi uygulamaları esnasında kişinin normal iş yaşantısına ve günlük aktivitelerine devam edebilmesi önemli bir avantajdır.

PROLOTERAPİ’ NİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bütün tıbbı uygulamalar gibi proloterapinin de dikkatli ve özenle yapılması gerekir. Ehil ellerde yapıldığında uygulama bölgesinde nadiren görülen küçük morlukların dışında pek sorun yaşanmaz.